De Notenkrakers dat is de naam van ons jeugdorkest bestaande uit de “jeugdige” leden van EMM en onze zustervereniging Concordia uit Gaastmeer. Ons jeugdorkest is eigenlijk ontstaan uit een klein groepje muzikanten. Gewoonlijk mag je het met een diploma B opzak bij het ‘grote’ korps proberen maar de muziekstukken waren moeilijk en daarom werd er, onder leiding van Marijke Reyenga, elke zondag morgen, of 1 x in de 14 dagen, geoefend. Het groepje muzikanten werd in de loop van tijd steeds groter,ook de jeugd van Concordia uit Gaastmeer kwam erbij en zo is ons jeugdkorps ontstaan.

AMV ‘ers
Het leden aantal schommelt tussen de 15 en 20 personen. Wanneer een groep AMV’ers zover is dat ze muziekinstrumenten mogen uitzoeken, organiseert het jeugdkorps een muziekfuif. Hier kunnen ze alle instrumenten uitproberen en eventueel hun keuze maken. In september beginnen ze met muziek lessen en vanaf februari worden ze uitgenodigd om bij het jeugdkorps te komen spelen.

Dirigenten
Veel dirigenten (toen nog ‘in spé’) hebben het stokje in handen gehad. Johannes Reyenga, Andries Kramer, Jan Hibma, Akke Renema en Sietske Fritsma, Jeanette Valkema, Fokkelina Dijkstra en Arjen Steur zijn bekende namen. Tegenwoordig heeft Yvonne Galema de leiding.

Concerten
De Notenkrakers hebben elk jaar enkele vaste optredens. Het nieuwjaarsconcert en het koffieconcert op Paasmaandag samen met het grote korps zijn de grote avonden voor de jonge blazers en drummers. Ook speelt het jeugdkorps op het festival van de Culturele Raad en het Jeugdmuziekspektakel (samen met een aantal andere jeugdkorpsen wordt er een enthousiast muziek gemaakt). Deze optredens zijn zeker de moeite waard!